למה סקוטלנד?
סקוטלנד היא מדינה חברה בממלכה המאוחדת, היא בריטניה. אי רחב ידיים שממזרחו הים הצפוני וממערבו האוקיינוס האטלנטי. ארץ יפהפייה ועשירה בהיסטוריה, המאוכלסת באנשים חביבים (ברובם), ומציעה למבקר נופים מופלאים, תרבות נפלאה ושפע של חוויות מיוחדות.
מעט מהתשובה האישית שלי לשאלה "למה?" ניתן למצוא כאן. תשובות נוספות תגענה בהמשך, כשאתחיל לפרט יותר לעומק לגבי הדברים שמרתקים ומרגשים אותי ביותר לגביה. יש בסקוטלנד שפע של מיסתורין לחקור בו, לצד כל היופי שעל פני השטח. פתחתי את האתר כדי לחלוק משהו מההיכרות שלי עם הארץ המרהיבה והמרתקת הזו, כך שאם אתם מתכננים לבקר בה מתישהו, ביקרתם בה פעם, או שהיא קוסמת לכם מסיבות אחרות – תפסו ספסל ונתחיל.
בינתיים, הנה כמה עובדות אקראיות לגבי סקוטלנד, מפורסמות יותר ופחות:
- מתגוררים בה כשישה מיליון אנשים, ושטחה כמעט פי ארבעה מזה של ישראל.
- בירתה אדינבורו (Edinburgh), שהיא שנייה בגודלה לגלזגו (Glasgow). ערים חשובות אחרות הן אברדין (Aberdeen) ואינברנס (Inverness).
- היא מעצמת אנרגיה, עם מצבורי נפט וגז טבעי, תחנות כוח הידרו-חשמליות וטורבינות רוח רבות. סקוטלנד מספקת אחוז ניכר מתצרוכת החשמל של בריטניה, ושדות הנפט שלחופיה הם הנרחבים ביותר באיחוד האירופי.
- היום הלאומי שלה הוא יום אנדרו הקדוש, החל ב-30 לנובמבר. הוא מפורסם הרבה פחות מיום פטריק הקדוש של אחותה אירלנד.
- יש בה מזקקות וויסקי רבות, והוא נחשב למשקה הלאומי שלה. סקוטלנד מייצאת לעולם מעל 40 בקבוקי וויסקי כל שנייה, והזיקוק המסורתי מהווה גם מוקד משיכה לתיירות. הוויסקי הסקוטי מלתת שעורה (single malt) נחשב בעיני רבים למשובח ביותר בעולם.
- ליל ברנס – Burns Night (על שם המשורר הלאומי רוברט ברנס) נחגג ברחבי העולם ב-25 לינואר, עם סעודה סקוטית מסורתית (לכן נקרא גם Burns Supper), המלווה בהקראה ושירה של שירי ברנס. ברנס תרם לעולם, בין השאר, את המילים לשיר Auld Lang Syne.
- המאכל הלאומי של סקוטלנד הוא האגיס – Haggis, תבשיל ארוך-בישול של קיבת כבש הממולאת באיברים פנימיים. טעמו מזכיר קישקע מתובל היטב.
- מאכל אחר ידוע לשמצה שהומצא בסקוטלנד – חטיף מארס מטוגן – Deep-Fried Mars Bar. לא שעתם היפה ביותר של הסקוטים.
- מהמאה ה-16 למאה ה-18 שושלת המלוכה הבריטית הייתה, למעשה, סקוטית. משפחת סטיוארט, שמוצאה היה מרוברט ברוס (מלך סקוטלנד במאה ה-14, שלחם יחד עם וויליאם וואלאס) שלטה במקביל באנגליה ובסקוטלנד. זו רק אחת מהסיבות למערכת היחסים המורכבת בין שתי המדינות עד היום.
- צ'אק נוריס לא גר בסקוטלנד.
יש לכם עובדות מעניינות או משעשעות להציע? משהו ששכחתי או שפסחתי מעליו? אשמח אם תאמרו לי בתגובות!
אורי שלום,
קיבלתי את הקישור, הסתקרנתי ומיד נכנסתי.
איזו יוזמה מעניינת ומיוחדת!
אני חייבת לציין שאני ובעלי טיילנו בסקוטלנד ונהנו בכל שנייה. ארץ יפיפיה ומדהימה וגם שלווה.
מקסים,
אורנית
תודה רבה אורנית. מקווה להמשיך לעניין. 🙂
יופי של בלוג והצילומים גורמים לי להתגעגע לסקוטלנד. יום אחד אבקר בה.
תודה רבה. וכמובן שכשתרצי, יהיה לך עם מי לדבר.
פשוט מאוד מרענן שמשהו חושב פה בארץ על סקוטלנד ולא רק על טורקיה
אפשר להוסיף תמיד אבל משהו קטן מארק נופלר מהדייר סטרייטס היה ועדין כנראה יהודי סקוטי.
סתם להשכלה כללית.
תודה רבה! למרות שטכנית החשיבה מתבצעת מחוץ לארץ. 🙂
סתם על מנת לחדד, מארק נופלר אמנם נולד בסקוטלנד (לאם אנגליה ואב יהודי-הונגרי) אבל עבר די מהר לצפון אנגליה, והוא לא מאוד מקושר לשם.
עם זאת, רשומה על סקוטים חשובים ומפורסמים היא רעיון מצויין כמובן — אם כי היא תהיה ארוכה מאוד!